Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Markernas herre

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Singers nya roman - hans första på fem år - skildrar en avlägsen och barbarisk tid i ett land där man lever ett liv fyllt av vidskepelse och våld. I floden Wislas dalgång bor ett folk som kallar sig polacker efter ordet pola som på deras språk betyder fält, åkermark.
En polsk småkung, krol Rudy, drar ut på plundringståg och anfaller lesnikerna, en liten folkstam som under sin ledare Cybula livnär sig på jakt och fiske. Cybulas hustru mördas av inkräktarna och hans dotter tvingas gifta sig med krol Rudy. Men Cybula uppmanar sitt folk att sluta fred med Rudy och lära sig odla jorden som andra polacker gör. När Cybula skickas ut på en lång resa blir hans möte med civilisationen en omvälvande upplevelse.
En av lesnikernas kvinnor, den kättjefulla Kora, är besatt av Cybula - och han av henne - trots att Cybula har tagit hennes dotter Yagoda till hustru. Kora ställer sig i spetsen för ett kvinnouppror mot inkräktarna och utnämner Cybula till markernas nye herre. Men en tid av förändring randas när en blond främling och hans följe kommer för att omvända de vilda polackerna till den kristna tron.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Berättelsen börjar - när? Den romerska kalendern var ännu inte känd i det land som kallas Polen. Landet var uppdelat i många regioner där man i de små hedniska lägren dyrkade olika gudar. Man kände till att marken kunde odlas. Men i de avlägsna trakterna jagade och fiskade männen, och kvinnorna grävde upp rötter och kunde utan större möda plocka de bär och frukter som naturen gav dem i överflod på sommaren och hösten.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

312

Förlag

Språk

Översättare