Kekkonen

Typ

tecknade serier, album
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Efter många om och men är den äntligen här, Matti Hagelbergs nya bok. Det tog fem år att framställa den, men så omfattar "Kekkonen" hela 196 sidor i svartvitt. Allt är producerat på skrapkartong, detta mycket intressanta men ack så tidskrävande sätt att skapa serier på.

Den finske landsfadern och forne presidenten Kekkonen får en omild behandling av sin landsman Matti Hagelberg i denna bok. Visst finns det massor av referenser till Kekkonen och olika tidpunkter i dennes liv, men Hagelberg låter hela tiden sin konstnärliga frihet få fritt spelrum. Sålunda åker Kekkonen på statsbesök till Graceland för att träffa Elvis, och han möter Pinocchio i valfiskens buk.

Matti Hagelberg är född 1964 i Kirkkonummi, ett litet samhälle beläget några mil väster om Helsingfors. Efter utbildning på Konsthögskolan i Helsingfors har han sedan 1992 sysselsatt sig med att omsorgsfullt skrapa fram serier på skrapkartong. Inspiration till serierna får han från så vitt skilda håll som Edgar Rice Burroughs, Friedrich Nietzsche, William Blake och Alfred Hitchcock-filmer, och alla bidrar de på olika sätt till det universum som Matti med åren byggt upp under samlingsnamnet B. E. M. Inte sällan låter Matti filosofiska eller teologiska diskussioner kontrasteras mot en befriande barnslig logik och hans absurda och komiska vändningar är mycket underhållande. Han spelar själv en stor roll i sina serier, och framställs i flera olika inkarnationer och alter egon som Herr Matti Hagelberg, Matti Hagelberg och supermannen Lauri Kenttä.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

196

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

193

Språk