Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Familjen Weckrooth

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Namnet Weckrooth är intimt förbundet med Wiborgs och mer än en medlem av den mäktiga och inflytelserika köpmanssläkten har spelat en roll i stadens historia. Lempi Jääskeläinen har i sin digra släktkrönika, vars första del nu föreligger på svenska, rullat upp ett färgrikt panorama över sjuttonhundratalets Wiborg, det urgamla stridsäpplet mellan öst och väst, där sedan urminnes tider svärdet och kroksabeln korsats i strid på liv och död. Förgrundsfiguren i denna första bok om familjen Weckrooth är den stenrike, stolte och äregirige Johan, skaparen av huset Weckrooths storhet och glans. Samtidigt skildras det brokiga livet i den kosmopolitiska lilla värld Wiborg var efter fredsslutet i Nystad, då det lösryckts från det övriga Finland och gick en ny framtid till mötes som handelsstad i det mäktiga tsardömets hägn. Avund, hat och maktbegär griper in i skeendet, politiska intriger rullas upp jämsides med högtflygande drömmar om framtida storhet. En fläkt av rococons sirliga, kapriciösa, förljugna men trots allt charmfulla anda genomsyrar skildringen, och som en rad utsökta pastellporträtt grupperar sig berättelsens kvinnor kring Johan Weckrooth. I synnerhet den tålmodiga, besvikna Katarina och den sköna, spirituella och olyckliga Annette är tecknade med en grace, som skänker skildringen en säregen, spröd och elegisk grundton.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

356

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

246

Språk

Översättare