Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Glaspärlespelet

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Hesse tror ännu på de formade, de bildande krafterna i den enskilda människan. Hans roman är väl också en av de sista, där en författare tveklöst bekänner sig till en människouppfattning och kultursyn som syftar till ett ideal av harmonisk mänsklighet och meditativ fördjupning. Det ordnade kosmos är hans ideal och riktpunkt, inte det oordnade kaos, normaliteten, inte det avvikande. Han ser både i dikten, i meditationen och i musiken av Mozartskt märke krafter som kan verka i riktningen mot en harmonisk formning av människolivet. Många utopiska romaner från 1900-talet är skräckvisioner, onda framtidsdrömmar. Hesse har vågat tärningskastet att skriva en utopisk roman som inte slutar med mänsklighetens förintande eller med jordens förvandling till ett koncentrationsläger. Han har i sin roman sökt smälta samman ett arv av västerländsk tro på vetenskapens framtidsmöjligheter och gammal österländsk tro på meditationens nödvändighet.
Carl Fehrman

(baksidestext, Alba 1981)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Det är vår avsikt att i denna bok samla och bevara det lilla som vi kan finna av biografiskt material om Josef Knecht, ludi magister Josephus III, som han benämns i glaspärlespelets arkiv.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Undertitel

försök till en levnadsbeskrivning över magister Ludi Josef Knecht jämte Knechts efterlämnade papper

Utgivningstid

Sidantal

566

Förlag

Språk

Lisätietoja

Aldus/Bonnier, 1964 (Delfinböckerna).
Alba, 1978.
Bonnier, 1998.
Dikterna tolkade av Irma Nordvang.

Utgivningstid

Sidantal

545

Språk