Fallet Bruus

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:

En plastkasse rämnar, och ut över Tölö torgs kullerstenar rinner en barndom: ett par Bauerskridskor, en jätteplansch som visade nån som hette Barbi Benton i mycket djup urringning, Wahlströms Ungdomsböcker med gröna ryggar...
Plastkassen blir de madeleinekakor som manar fram minnet av en svenskspråkig pojkes uppväxtår i en finsk Helsingforsmiljö på sjuttiotalet: någonstans bakom hörnet väntar Melbas gäng, och Kenu inser snabbt att det gäller att bli ett Fysiskt Praktexemplar om man skall klara sig. Men det finns också annat, som till exempel Tea Alannes oförglömliga byst under jumpern.
I nästa berättelse får den tämligen nedgångne musikern Iiro plötsligt en sjuårig som på halsen. Mitt i sommaren dessutom. Vad tar man sig till i så fall?
Fallet Bruus är i sin magiska gåtfullhet Kjell Westös kanske största kraftprov hittills – och dessutom en thrillerartat spännande historia. Liksom de två tidigare novellerna kretsar den kring axeln svek-skuld. Vi får skratta ofta och hjärtligt hos Westö, men i botten ligger en civilisationskritisk vrede: vem orkar förhålla sig anständigt ens till sig själv? Kjell Westö hör redan till de främsta finländska författarna idag – hans senaste novellsamling Utslag kandiderade för Finlandiapriset 1991.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

240

Förlag

Språk

Översättare

Undertitel

tre berättelser

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

197

Språk