Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Svartkonster

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Det finns många teorier om varför trollkarlar inte tillåts ha någon kontakt med det motsatta könet, de flesta av dem formulerade av unga trollkarlar som druckit lite för mycket. Men den verkliga anledningen har glömts bort av de flesta: en åttonde son av en åttonde son är en född trollkarl. Men en åttonde son av en åttonde son av en åttonde son är en trollkarl i kvadrat: en svartkonstnär (en trollkarl med så mycket krafter att de andra framstår som fjantar i spetsiga hattar i jämförelse).
Senast svartkonstnärer fanns i Skivvärlden – för tusentals år sedan – ledde det till Magikerkrigen som hotade allt liv på Store A’tuin. Skivvärlden är äldre nu, tunnare. Den skulle inte överleva ett nytt Magikerkrig. Men gissa vad som just har fötts?

Rensvind däremot är raka motsatsen till en svartkonstnär – sämre och fegare trollkarl får man leta efter. Ändå tycks det vara upp till honom att rädda Skivvärlden. Till sin hjälp har han Conina, dotter till Cohen barbaren och förmodligen världens våldsammaste frisör, samt Nijel Förgöraren, som vill bli en barbarhjälte precis som Cohen men kanske inte riktigt har fått kläm på det hela ännu. Och så Bagaget förstås, lika psykotiskt och våldsamt som alltid, fast nu även olyckligt kär.
Kanske är det Rensvinds totala inkompetens som är precis vad som behövs i en Skivvärld som plötsligt svämmar över av rå magi.
Eller ett bra försprång.
(Baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Det var en man som hade åtta söner. Bortsett från detta faktum var han inte mer än ett komma på Historiens blad. Det är sorgligt, men mer än så finns inte att säga om en del människor.
Men den åttonde sonen växte upp och gifte sig och fick åtta söner och eftersom det bara finns ett passande yrke for en åttonde son av en åttonde son så blev han trollkarl. Och han blev vis och mäktig, eller åtminstone mäktig, och bar spetsig hatt och där skulle det ha slutat...
Borde det ha slutat...
Men tvärtemot Magins Traditioner och definitivt mot allt förnuft - förutom hjärtats förnuft som är varmt och oredigt och, tja, oförnuftigt - flydde han magins salar och blev förälskad och gifte sig, om än inte nödvändigtvis i den ordningen.
Och han fick sju söner, samtliga redan i vaggan minst lika mäktiga som någon av världens trollkarlar.
Och så fick han en åttonde son...
En trollkarl i kvadrat. Ett svart hål av magi. En konstnär i sitt slag.
En svartkonstnär.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

308

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Undertitel

en roman om Skivvärlden

Utgivningstid

Sidantal

251

Språk

Översättare

Lisätietoja

Nya uppl.: 2003, 2004