Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Virvlande löv

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Gabriel García Márquez var tjugotvå år gammal när han skrev Virvlande löv. Det är hans första roman och en förstudie till Hundra år av ensamhet. Scenen är densamma - den lilla colombianska byn Macondo - och året är 1928, banankompaniets förödande guldålder är över. Macondo är en förbrukad by i väntan på den slutgiltiga vind som ska sopa bort de sista människospillrorna.
Men än är bybornas hätskhet levande mot en läkare som genom sitt främlingskap dramatiskt kommit att påverka människorna omkring sig. Här skildrar Márquez en märklig likvaka under en halvtimmes väntan i middagshettan på tillstånd att begrava denne utstötte man. Bara tre personer trotsar byns förakt genom sin närvaro - en överste i republikens armé, hans dotter och hennes lille son. Det är genom deras minnen, känslor och reflexioner som bilden av mannens öde får skärpa. Den som läst Hundra år av ensamhet får här ytterligare en bit i pusslet.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

För första gången har jag sett ett lik. Det är onsdag, men det känns som om det var söndag, för jag har inte gått i skolan och de har klätt mig i den här gröna manchesterkostymen som sitter trångt någonstans.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

173

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

139

Förlag

Språk

Översättare

Serie

Första publikation

ja

Språk