Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Världen nära på

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Älskansvärt och underfundigt om en bortkommen pojkes uppväxt på 60- och 70-talen, om fotboll, sorgen efter pappa, kärlekslängtan, dystra skolor och revolutionära stormöten.

För den unge jagberättaren är sorgen efter en för tidigt död pappa ett ständigt mollackord i tillvaron. Men allteftersom tonåren gör sig påminda skyms den allt mer av vardagens bekymmer och glädjeämnen. I skolan råder Herrans tukt och förmaning, den är starkt katolsk och bestraffningar är legio. Sovsalen är spöklik, maten äcklig, serverad av bastanta nunnor. Fotboll och den nye klasskompisen Gyf är ljuspunkter i tillvaron, där Gyf står för de suveräna hyssen, får de flesta bestraffningarna och småningom relegeras.
Vid fakulteten i universitetsstaden under det revolutionära 70-talet träffas de igen. Gyf värvar Jean till sin första avantgardistisk-erotiska film; Gyf styr och ställer och blir snart ledare i en tidstypisk vänstersekt med stormiga stormöten och demonstrationer. Han är också den som får Jean att återuppta fotbollen, med förödande resultat, och som är hans föjeslagare vid ett studentikost fylleslag med åtföljande erotiska eskapader. Men den följeslagare som mest påverkar unge Jean är nog den alltmer tilltagande närsyntheten som också tvingar författaren till den observationskonst som ger de minutiösa närbilderna, de noggranna beskrivningarna - världen nära på.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

224

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk