Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Stäppvargen

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Hermann Hesses roman Stäppvargen som utgavs 1927 tillhör den tyska 1900-talslitteraturens intressantaste verk. Den är en själslig självbiografi där författaren, uppfrostrad i ett strängt pietistiskt hem, tar avstånd från sin uppväxtmiljö och skildrar en konfliktsituation mellan ande och driftliv.
Bokens Harry Haller som har lånat många drag av Hesse själv skildras som en lärd, ekonomiskt oberoende enstöring, som känner sig ställd utanför gemenskapen med människor och samhälle och som fåfängt grubblar över sin situation, tills han en dag får "Traktat om Stäppvargen" i sin hand och därmed nyckeln till sin tragiska personlighet. Det är läran om de undertryckta drifterna som framställs i denna psykologiska roman som rymmer både rik realism och sköna poetiska effekter.

(Baksidestext, Forum 1980)

- - -

Harry Haller är en lärd enstöring, en melankoliker utanför mänsklig gemenskap. Han grubblar fåfängt över sin situation tills han får tag i »Traktat om Stäppvargen« och där finner nyckeln till sin personlighet. Han är en kluven varelse, halvt människa, halvt varg med en ursprunglig vilddjursnatur som stängts inne och förträngts av rådande moral och konventioner.

Stäppvargen är en roman som vore otänkbar utan Freud. Hermann Hesse skildrar här den moderna människans tragiska dualism, hennes slitningar mellan ande och driftliv mer påträngande och intensivt än i något av sina andra verk.

Nobelpristagaren Hermann Hesse (1877–1962) är en av den moderna världens mest betydande författare.
Stäppvargen kom ut första gången 1927.

(Bonniers)

- - -

Harry Haller är en medelålders, ekonomiskt oberoende enstöring, en melankoliker utanför mänsklig gemenskap. Missnöjd med sig själv och sin omvärld grubblar han fåfängt över sin situation tills han får 'Traktat om Stäppvargen' i händerna. Denna mystiska lilla skrift innehåller nyckeln till hans egen personlighet: han är en kluven varelse, halvt människa, halvt varg med en ursprunglig vilddjursnatur som stängts inne och förträngts av rådande moral och traditioner.I Stäppvargen skildrar nobelpristagaren Hermann Hesse den moderna människans slitningar mellan ande och driftliv. Romanen hör till de starkaste tyska böckerna från mellankrigstiden.

(Bonnier Pocket)

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Denna bok innehåller kvarlämnade anteckningar av en man som vi brukade kalla för Stäppvargen, ett uttryck som han ofta själv använde.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

248

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

195

Språk

Översättare

Lisätietoja

1. uppl.: Bonnier, 1932.