Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Nyplöjd mark

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En skildring från den tid då det ryska jordbruket skulle kollektiviseras. Den vita kontrarevolutionen har slagits ned, men ännu är det hårda tag mellan myndigheterna och de motspänstiga bönderna. I kosackbyn Gremjatjij Log skall kulakerna "likvideras" - dock inte fysiskt, som i början. Men dessa förmögna bönder, som har en eller flera tjänare och hjälpfolk, skall fråntas sin egendom, vilken skall tillföras kolchosen. Nästa socialgrupp, "bjednjakerna" - de tämligen bärgade men inte rika bönderna - skall arbeta på kolchosen med allt vad de har. För "serednjakerna" - fattigbönderna - är valet fritt att ansluta sig till kollektivjordbruket eller låta bli.
Kamrat Davydov, som kommer till orten för att genomföra kollektiviseringen och organisera kolchosen, är inte jordbruksexpert men en hängiven bolsjevik och dessutom en klok karl. Han får inget lätt arbete - på den ena sidan de halsstarriga bönderna, på den andra de nya styresmännen som ständigt lämnar motsägande och varandra korsande direktiv. Davydov sliter som ett djur, överallt råder förvirring; till och med en kontrarevolution i smått är under uppsegling.
"Nyplöjd mark" skildrar ett allvarligt ämne, en svår brytningstid i Rysslands historia. Men Sjolochov äger en rik fond av humor, som gör han roman till en rolig och underhållande bok. Man lever mitt ibland hans bönder, känner lukten av dem, hör dem käbbla hemma och på sammanträdena. Genom hela raden dråpliga men fint tecknade typer gestaltar Sjolochov folkets reaktioner inför den nya ordningen.

(baksidestex, Tiden 1959)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

380

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Tiden, 1965

Utgivningstid

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

402

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

415

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk