Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Husfolk och fiender

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Husfolk och fiender är första delen i en romanserie om människorna i en bondby i västra Nyland i Finland. Handlingen tilldrar sig i 1920-talets början. Bokens titel hänför sig till ett bibelcitat: »och envar får sitt eget husfolk till fiender» (Matteus 10:36).
I århundraden har byn i västra Nyland varit trygg och självtillräcklig. Men den nya tiden gör sitt intåg också här, hit kommer fabriker och arbetare från alla håll. Man lever i inbördeskrigets spår, människorna är oroliga, var och en söker något nytt. Handelsmannen Oskari Hänninens hetaste önskan är att få till stånd byns första stenhus. För den hetsiga rödgardistänkan Gröönroos är det arbetarnas revolt. Men mitt i all oro och allt bråk finner man människors gemenskap, vänskap, kärlek. Romanens bildsviter skiftar och speglar händelser i tiden och samhället, antingen det gäller den entusiastiske läraren eller langaren som blivit rik på spritaffärer, jordbrukaren som är besatt av alla slags nya maskiner eller familjeflickan som förälskar sig i den före detta rödgardisten.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Berättelser finns av många slag. Somliga så ädla, så vackra, att de glöder av stilla kraft i årtionden. Andra så hårda och grymma, att de män och kvinnor de handlar om senare, när deras hår redan grånat och alla muskler förslappats, inte vill eller kan fatta, att det är frågan om dem och deras förehavanden.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

289

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

300

Språk

Översättare