Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Lanthandlerskans son

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Lars Sunds nya roman Lanthandlerskans son börjar med en farsartad scen på det privata åldringshemmet Setterbergska stiftelsen i Vasa. Där har 94-årige Otto Näs bott i ett drygt år innan han genomför sin våldsamma rymning en vacker junikväll 1992. En rymning som är noga planerad och genomförd med hjälp av hans barnbarn, vår berättare.

De styr sin hyrda Golf mot Siklax, Otto vill en sista gång i livet återse sin hembygd. Avtalet mellan Otto och berättaren är att Otto skall avslöja vad han gjorde under åren på 1930-talet när han efter att ha blivit efterspanad för mord spårlöst försvann från både Siklax och Finland. Berättaren å sin sida har lovat att låta Otto få veta allt som hände hemma i Siklax under samma tid.

Lanthandlerskans son låter oss på nytt möta Hanna Näs, Dollar-Hanna kallad, från Sunds tidigare roman Colorado Avenue och hennes som Otto som på 20-talet blev den beryktade storsmugglaren Kanisterkungen. Nu är vi på väg in i 1930-talet, men såren från inbördeskriget ett drygt decennium tidigare är inte läkta. Hatet mot de röda är ännu starkt och i Lappo i södra Österbotten börjar en rörelse växa som har stora likheter med de fascistiska partierna på kontinenten. Även i Siklax får rörelsen sina anhängare, med vådliga följder för både sig själva och andra.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Ämnesord

Originalspråk

Textutdrag

Kort före sin död slog min morfar sönder åldringshemmets nya färg-TV med en åra. Han skadade en person, skrämde vettet ur resten och satte igång en eldsvåda. Sen rymde han.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

430

Språk