Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

XPD

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I Kaiseroda-gruvan hittade soldater ur Förenta staternas armé mot slutet av andra världskriget nästan hela den tyska guldreserven, förutom ovärderliga mattor, böcker och tavlor. Nu tänker en amerikansk producent göra film av händelsen och annonserar efter krigsveteraner som kan ge honom ögonvittnesskildringar. Men gruvan dolde inte bara guld och konstskatter, där fanns också dokument, så hemliga att bara en handfull personer känt till deras existens och djupt komprometterande för Winston Churchill och den brittiska krigsansträngningen. Om de offentliggjordes skulle resultatet bli en katastrof för Storbritannien på alla tänkbara plan.

Det brittiska kontraspionaget skickar omedelbart en agent till Amerika för att ta reda på hur mycket filmproducenten vet, och om nödvändigt tysta honom. Men också andra organisationer är ute efter de hemliga papperen, oavsett priset i pengar eller människoliv.

(MånPocket, 1983)

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Utgivningstid

Sidantal

384

Språk

Översättare

Namn

Första publikation

ja

Språk

Namn

Utgivningstid

Sidantal

332

Förlag

Språk

Översättare