Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ingen saknad, ingen sorg

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Också stora män är människor. Vår bild av Zacharias Topelius rymmer sagofarbrorn, journalisten, författaren och professorn, upptagen av att vara med och skapa nationen Finland och dryfta dess historia. Merete Mazzarellas essärroman rymmer betydligt mer än så - Zacharias Topelius lust att gå omkring i gamla, invanda kläder, hans leda vid att svara på brev, liksom hans förtjusning i att Kuddnäshuset fått dubbla fönster. Och framför allt hans oro för dottern Toini - hon som förblivit ogift, hon som kanske liknar honom mest, hon som också provocerar honom mest.
Mazzarellas Topelius är Topelius, levnadshändelserna stämmer överens med uppslagsverkens, men Mazzarella är tillräckligt modig, kunnig och skicklig för att skildra en Topelius som inte är en samling historiska fakta utan en levande människa - full av krämpor, oro och tvivel, men också glädje. Romanen beskriver en dag i Topelius liv, en dag lika lång som ett helt liv - i minnet lever allt det man en gång känt kvar: hon, finskan Greta, så upphetsande... …
Topelius är huvudpersonen, eller är det ändå Toini? Kvinnosaksförkämpen som är traditionellt omhändertagande samtidigt som hon orädd går sin egen väg och talar mot försörjningsäktenskap och för kvinnovänskap.
Ingen saknad, ingen sorg är elegant och spirituell, man hör den store mannens röst, man hör den intimare än någonsin förr. (Baksidestext, Söderström, 2009)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en dag i Zacharias Topelius liv

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

198

Språk

Utgivningstid

Förlag

Språk

Översättare