Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Riddarna kring Dannys bord

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Solen står högt på himlen, livet är härligt bekymmerslöst och sällskapet av dagdrivare är odelat trivsamt i denna charmfulla bok, där allt vad som egentligen händer är att Danny ärver ett hus i vilket hans vänner flyttar in en efter en. Men deras eskapader och sorglösa lättingsliv skildras med en sådan kärlek och överflödande humor att Riddarna kring Dannys bord för alltid räknats in bland de stora verken, inte bara inom Amerikas utan alla länders humoristiska litteratur.
För John Steinbecks del blev Riddarna kring Dannys bord det egentliga genombrottet.
Den amerikanska publiken upptäckte att här var en ny stor berättarbegåvning och sedan dess har boken gått sitt segertåg över hela världen.

(Baksidestext, Forum 1962)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Det här är historien om Danny och Dannys vänner och Dannys hus. Det är historien om hur de tre blev ett, så att om man i Tortilla Flat talar om Dannys hus menar man inte en nödtorftigt vitlimmad träbyggnad, övervuxen av gamla otuktade klängrosor. Nej, när man talar om Dannys hus är det underförstått att man avser en enhet, vars beståndsdelar är män från vilk utstrålade vänlighet och glädje, filantropi och, mot slutet, en hemlighetsfull sorg. För Dannys hus var inte olikt Runda bordet, och Dannys vänner var inte olika riddarna kring det.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar