Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Spökskrivaren

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Berättaren i Robert Harris nya roman är professionell spökskrivare – cynisk, på jakt efter snabba pengar, med vass penna. Han är van vid att arbeta åt avdankade rockstjärnor och diverse halvkändisar, men en dag får han i uppdrag att skriva den nyligen avgångne brittiske premiärministern Adam Langs memoarer.
Han ska efterträda den förre spökskrivaren Michael McAra som har påträffats drunknad i närheten av förlagets ägor på ön Martha's Vineyard i USA. Adam Lang och hans fru Ruth befann sig där för att samla pengar till en stiftelse, och det var Adam Lang själv som identifierade kroppen.
Spökskrivaren kan inget om politik, men han kan inte motstå erbjudandet om en kvarts miljon dollar, även om han blir lite nervös då han får reda på att han bara har en månad på sig. Han reser till förlagets anläggning på Martha's Vineyard, som visar sig vara en nog så dyster plats.
När han börjar bearbeta det gamla manuset upptäcker han att det är opublicerbart: bara ett torrt uppradande av fakta. Han får i alla fall god kontakt med Adam Lang, som på ett personligt och öppet sätt berättar om sin bakgrund.
Han skriver entusiastiskt på till en början, men bakom hörnet väntar kaos. Någon raderar hans manus från datorn …
I samma veva riktas allvarliga anklagelser mot Adam Lang – han påstås ha överlämnat fyra pakistanskfödda brittiska medborgare till CIA, som i sin tur förde fångarna till Guantánamo, där de torterades.
Anklagelserna är så väl underbyggda att internationella domstolen i Haag kopplas in. Spökskrivarens situation kompliceras ytterligare av att han går i säng med Ruth Lang. Men det är när han upptäcker att hans företrädare McAra kan ha mördats som han blir riktigt rädd. Han börjar undersöka saken och hittar samband mellan CIA och Adam Lang.
Han inser att McAra dog för samma upptäckt. Så småningom förstår han också att paret Lang anar att han känner till för mycket.
Snaran dras åt kring spökskrivaren …

Robert Harris har med sina tidigare romaner – Faderland, Enigma, En ängel i Archangelsk och Pompeji – etablerat sig som en av världens främsta författare av högklassig spänningslitteratur. Med Spökskrivaren befäster han sin ställning. (Månpocket, 2012)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

I samma ögonblick som jag fick höra hur McAra hade dött borde jag ha dragit mig ur. Det förstår jag nu.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

336

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

263

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk