Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Utgrävningar

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Peeter Mirk är den estniske författaren Jaan Kross alter ego – och Utgrävningar är romanen om Peeter Mirks återkomst till Tallinn 1954, efter åtta år i Sibirien. Han är frigiven men inte rehabiliterad – och juridiken, hans gamla fält, är självfallet stängd för honom. Han lyckas få ett tillfälligt påhugg vid en arkeologisk utgrävning på Domberget, och en återfunnen handskrift kastar honom rakt in i 1200-talets tumultariska händelser, från den blodiga period när danskarna var esternas ockupanter. Den gamle danske biskopen Andreas Sinonis bittra sanningar visar sig ännu pestsmittade...

Utgrävningar är en uppgörelse med Stalintidens tragiska och groteska händelser i Estland, berättad med överdådigt gott humör och självironisk distans, frikostigt försedd med skrönor om livet i det absurda. Jaan Kross (f. 1920) vet mycket om hur makt och maktlöshet korrumperar – och som alltid väver han samman nutid och historia; bara lidandet är tidlöst – och förtrycket.

(baksidestext)

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

När jag kom tillbaka midsommaraftonen 1954, och som återkomst var det ju ganska tidigt, hade jag till en början ingenting att syssla med.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

301

Förlag

Språk

Översättare

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

295

Förlag

Språk

Första publikation

ja

Språk