Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Det svarta molnet

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

En mystisk svart fläck ute i världsrymden uppenbarar sig plötsligt i Mount Palomar-observatoriets teleskop. Samtidigt avviker planeterna Jupiter och Saturnus på ett oförklarligt sätt från sina banor. Efter febrila undersökningar står det klart för astronomerna att ett jättelikt stoftmoln snabbt närmar sig jorden.
Vad kommer att hända då molnet tränger in i vårt solsystem? Kommer det att reflektera solstrålningen mot jorden så att allt liv förbränns? Eller kommer solvärmen att utestängas och vår planet förvandlas till en köldförlamad, livlös himlakropp?
Molnet visar sig snart vara en levande organism, och medan vetenskapsmännen anstränger sig för att kommunicera med dess hjärna hotas jorden av kaos. Med vass satir skildras hur politikerna och byråkraterna griper in - med katastrofala följder.
FRED HOYLE är professor i astronomi vid Cambridge och är en av vår tids mest uppmärksammade vetenskapsmän. Hans roman "Det svarta molnet" har redan blivit en modern science-fiction-klassiker, där djärv fantasi och vetenskaplig lidelse ingått en fascinerande och utomordentligt spännande förening.

(baksidestext, 1964)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

221

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

[Ny utg.] Aldus/Bonnier, 1964

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

348

Förlag

Språk

Översättare