Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

På spaning efter Fred Schmidt

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Joe Weiler är en man som älskar sin familj och sina vänner. Han är en framgångsrik affärsman, medelålders, med en trygg och välordnad tillvaro.
Plötsligt råkar han in i en personlig kris. Han är rädd. Han vet inte varför. Till en början är hans rädsla nästan omärklig, men efter hand blir den nära nog outhärdlig.
Han börjar känna sig främmande för sitt arbete, för sina vänner. Han plågas av att hans barn växer upp och glider ifrån honom. Han har svårt att acceptera dotterns giftermål med en radikal ung skribent som ser Joe som prototypen för "mannen i mitten". Han kan inte förstå varför hans son avbryter universitetsstudierna, vägrar att gå i sin fars fotspår och att ställa upp på konkurrenssamhällets krav. Han kan inte - som hustrun som är aktiv i judiska församlingen - skapa en meningsfylld tillvaro med religionens hjälp.
För att kunna leva vidare börjar Joe Weiler reda ut orsakerna till sin främlingskänsla. Han analyserar upplevelser i det förflutna för att finna roten till det onda. I sin ungdom hade han en god vän som han svek. Minnet plågar honom allt mera och han börjar söka efter sin vän, Fred Schmidt. Planlöst men envetet ringer han upp den ene Fred Schmidt efter den andre och får kontakt med de mest olikartade människor. Han möter en värld av ensamhet och förtvivlan som tvingar honom att ompröva sina positioner. När slutligen den rätte Fred Schmidt dyker upp brister den sista illusionen.
En intressant uppgörelseroman som utspelar sig i det amerikanska samhället av idag och kritiserar dess sterilitet och desperation.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

327

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

357

Språk

Översättare