Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Tunneln

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Tunneln (El túnel) är den argentinske författaren Ernesto Sabatos kultförklarade debutroman från 1948. Den möttes omedelbart med stort intresse och påtaglig uppskattning av bland andra Albert Camus, som såg till att den översattes till franska. Även Graham Greene hörde till romanens beundrare.
Boken börjar med att berättaren presenterar sig själv som målaren som tog livet av María Iribarne. Han, Juan Pablo Castel, blev besatt av Iribarne när han på en vernissage av hans verk på hösten 1946 såg att hon studerade en detalj i en av hans målningar som ingen förutom han själv fäst vikt vid. Innan han hinner närma sig henne försvinner hon dock och han ägnar de närmast följande månaderna åt att fantisera om hur det skulle vara att träffa henne igen. När så sker av en slump en dag blir Castel snabbt övertygad om att Iribarne är kvinnan i hans liv. Men det förhållande som inleds förgiftas snart av hans tvångsmässiga föreställningar. Hans svartsjuka driver honom slutligen till att begå det vansinnesdåd som bildar kulmen på passionsdramat.
Camus förtjusning i Sabatos täta, febriga berättelse kan nog delvis förklaras av att den så lätt låter sig läsas som en mörk, existentialistisk thriller i samma anda som Camus eget genombrottsverk Främlingen. Men framför allt är Tunneln ett gripande, nervkittlande och tankeväckande drama kring vår oerhörda förmåga att älska och vår ibland lika oerhörda oförmåga att bära den kärleken.

ERNESTO Sabato (f. 1911) är en av Latinamerikas främsta författare under 1900-talet. Efter studier i matematik och fysik inledde han en karriär som forskare inom atomfysik i Argentina, USA och Frankrike, men vände vid 1940-talets mitt sitt intresse mot litteraturen. Hans romaner kom att präglas av en syn på människan som styrd av sin irrationella sida i en alltmer rationell värld.

(Lind & Co)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1951. Första upplaga i denna version 2011.

Utgivningstid

Sidantal

143

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk