Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Lyckor

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Pentti Holappa är en ung finsk diktare med markant internationell orientering och en frodigt flödande berättarfantasi. Denna roliga, respektlösa och förbryllande historia handlar om en familj - far, mor och två söner - i en idyllisk småstad. Fadern, bankdirektören Arponen, står i beråd att fira sin femtioårsdag. Det är handlingens utgångspunkt, eller snarast dess ironiskt uppritade fasad. Bakom den avslöjas småningom otroligt mycket, en hel labyrint av mänskliga känslor och reaktioner, en djungel av konflikter.
Sina psykologiska sanningar har Holappa klätt i en form som bäst kan kallas en fantastisk saga, en fabel fylld av groteskeri och humor, en spetsig kommentar till vardagslivets och generationsmotsättningarnas maktspel.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Då bankdirektör Rafael Arponen fyllde femtio år var han en ståtlig karl med bara en aning silver vid tinningarna i sitt täta svarta hår, med en klar, ungdomlig blick som han visste kunde förvirra vilken diskussionspartner som helst, och med en spänstig gång som till och med unga damer i staden ofta stannade för att betrakta.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

198

Förlag

Språk

Översättare

Namn

Utgivningstid

Sidantal

239

Förlag

Språk

Översättare

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

256

Förlag

Språk

Översättare

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

253

Förlag

Språk

Ingår i samlingsverket

Namn

Utgivningstid

Språk