Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Åsnebrygga

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Sven Delblanc har levt ett år i USA som gästprofessor i studentoroligheternas Berkeley. Åsnebrygga är hans inträngande, brett informativa rapport om dagens amerikanska verklighet. Men det är också en öppen redovisning av hans egen bakgrund och situation, en författares hänsynslösa självuppgörelse.
I dagboksromanen Åsnebrygga finns en rikedom av personliga upplevelser och intryck. Resonemang om sådant som USA:s inrikespolitik, att vara amerikans professor, studentradikalsimen, den amerikanske arbetaren, negerproblemen, hippierörelsen, massmedias informationsterror. Diskussioner om romanen, kritiken, pessimistisk domedagstro kontra radikal utvecklingstro. Självbiografiska skisser och minnisbilder, bl.a. i syfte att finna ut hur författarens individualism växte fram för att konfronteras med ett politiskt engageman.
Belönad med Stora romanpriset 1970.

(baksidestext, Aldus/Bonniers 1973)

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

dagboksroman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

208

Språk

Lisätietoja

Aldus/Bonnier, 1970 (Delfinserien: 375)

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

188

Förlag

Språk