Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Fleurs hösttermin

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

”Jag vill bli konfirmerad nästa sommar. Jag är 14. Men innan dess vill jag bli av med min lilla mödom. Jag har redan valt ut honom som ska göra det. Ingen av killarna i skolan eller grannskapet. Jag tar honom i släkten.”
Fleurs utvalde är hennes farbror Teo, som uppfyller hennes önskan. Rörd över förtroendet gör han henne också till sin huvudarvinge och omkommer därefter tragiskt – han drunknar i swimmingpoolen. Fler fall av bråd död inträffar i Fleurs närhet: hennes bror Esko dör av en överdos just när han kommit hem från Amerika, och en klasskamrat tar sitt liv.
Efterhand träder andra familjemedlemmar fram med sina berättelser, och dunkla samband och dolda hemligheter börjar anas. Och i Dalen – farmors Twin Peaks som Fleur kallar det – dyker kryptiska meddelanden om familjen upp på traktens anslagstavla, precis som sommaren 1945, den med solförmörkelsen, som de äldre minns så väl.
Paavo Haavikkos prosa är lakonisk, aforistisk och elegant, och hans sätt att avslöja familje- och samhällslivet är på samma gång underfundigt satiriskt och obarmhärtigt. (baksidestext)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

En liten, vanlig familj. Det är vår familj. Om den skriver jag inte. Den rubriken väljer jag inte. "En sommarhändelse." Det skriver jag om.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

131

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

127

Förlag

Språk

Översättare

Ingår i samlingsverket

Utgivningstid

Språk

Ingår i samlingsverket