Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ripley Bogle

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Ripley Bogle är uteliggare, men han är också före detta Cambridge-student, entusiastisk läsare av skönlitteratur och en skarp livsiakttagare. Han har vuxit upp på Belfasts hårda gator men efter en rad svårigheter har han förflyttat sin person till London. Där vandrar han gata upp och gata ner, häcklande sin omgivning, återkallande sin eländiga uppväxt, analyserande sin situation. Under fyra långa vandringsdagar berättar han inlevelsefullt och vältaligt om sitt föregående liv och sitt nuvarande det är en brutal verklighet skildrad med språklig frenesi och lyhörd precision.
Ripley Bogle är Robert McLiam Wilsons debutroman och den renderade honom ett flertal priser när den utkom 1989. Därefter har han skrivit bland annat Eureka Street som utkom på svenska 1998. Ripley Bogle är en på en gång upplyftande och smärtsam skildring av en ung man vars öde tycks förutbestämt men som har en tilltro till livet, trots allt.

(Bonnier)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

[roman]

Utgivningstid

Sidantal

441

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk