Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Lyckans tempel

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Handlingen i Lyckans tempel tilldrar sig under åren 1772-1792. De första scenerna utspelas i en borgerlig familj vid Österlånggatan i Stockholm 1772, endast några månader efter Gustav III:s statsvälvning, och slutakten utspelas mot bakgrund av kungamordet på Operan 1792. Huvudpersonerna är köpmannen, strebern och kungavännen Jacob Tollman och hans hustru, den goda, varmhjärtade, vinnande Lotta.
Alice Lyttkens har fångat all den romantik, all den livsbejakelse och det lättsinne som vi vanligen förknippar med Bellmans värld, men har också en skarp blick för sociala förhållanden. Det är inte minst som sedeskildring som Lyckans tempel fängslar och tjusar. Lotta Tollman går till sist sina egna vägar när hennes kärlek trampas under fötterna och hennes varmhjärtade kvinnlighet möts av hård och kall egoism. Hon och hennes dotter Ulrika får representera den förändrade uppfattning om kärleken och kvinnans frihet som under denna tid slår igenom. Det går en djup underström av tragik genom skildringen av "lilla kommersrådinnans" revolt, och Lotta Tollmans ljusa gestalt sluter sig värdigt till den rad kvinnoporträtt som Alice Lyttkens blivit berömd för.

(baksidestext, 1998)
Lyckans tempel 2, Charlottenhof:

En lysande skildring av 1700-talets Sverige, då "tjusarkungen" Gustav III satt på landets tron. Man känner tjärdoften ligga tung över Skeppsbron. Hör hästskjutsarna klappra genom de trånga gränderna. Medryckande och charmerande skisseras borgerskapets liv i kaffehus och salonger. Men där finns också en frän realism, som låter oss ana att inte alla levde på solsidan.

Lotta Tollman, "lilla kommerserådinnan", har gift sig med den framgångsrike Jacob Tollman. Nu tjusar hon och charmar det Stockholm som rör sig i de eleganta salongerna. Men hon är inte längre lycklig. Äktenskapet knakar i fogarna. Månne Jacob roar sig med andra kvinnor... Det "lyckans tempel" de byggt tillsammans känns som ett hån. Så möter hon Johan Benning. Blicken i hans mörka ögon får henne att bäva. Hon anar kärlekslycka - och katastrof.

(baksidestext, 1973)
Över denna graciösa och glittrande 1700-talsberättelse fläktar de oroliga politiska vindarna från ett klassbrytningarnas tidevarv, då borgarmakten uppstår och adelsväldet brytes ned. Vi får följa borgaren Jacob Tollman i hans envisa stretande uppför den branta backen mot lyckans tempel och kommerserådstiteln. Bokens centralgestalt är dock inte det maktsträvande och rojalistiskt sinnade kommerserådet med sin streberanda och sina uppkom lingslater, utan hans "hjärtans lilla Lotta". Hon är en oemotståndligt förtrollande och intagande men även resolut och karsk liten person, som inte är rädd för att säga sin mening, och som vinner allas tillgivenhet genom sin charm, värme och rättrådiga handlingskraft. Även hon drömmer dock om den svårfångade lyckan, och när ett allt djupare svalg bildas mellan henne och den självupptagne Tollman, upplever hon en romantisk kärlekssaga med en ung kunglig sekter - en blå lyckodröm med mollstämt slutackord.

Romanen är en nyansrik tavla med livfulla interiörer från såväl präktig borgerlig vardag som gnistrande hovfester. De breda penseldragen och den friska färgen till trots kvarstår dock intrycket av en skir och luftig rokokopastell - en tjusande idyll i hägn av lyckans tempel.

(baksidestext)

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Fru Lotta Tollman låg ovanpå sängen. Hon låg på rygg med ansiktet vänt mot rummet. Genom de blommiga nätteldukssparlakanen kunde hon se de båda ljuslågorna på spelbordet, som stod mitt på golvet, och silhuetterna av de fyra männen, som satt omkring det. Lågorna fladdrade för minsta luftdrag.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

514

Förlag

Språk

Lisätietoja

Ny utg.: Norstedt, 1998
Även utg. i 2 vol.

Undertitel

Österlånggatan

Utgivningstid

Sidantal

255

Språk

Lisätietoja

Originalupplaga 1943. Första upplaga i denna version 1958

Undertitel

Charlottenhof

Utgivningstid

Sidantal

254

Språk