Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Islandsfiskare

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Pierre Loti (1850-1923), pseudonym för Julien Viaud, var av gammal sjöfararsläkt i Rochefort. Yrket var bestämt för honom av hävd, håg och miljö: han skulle bli och blev sjöofficer och nådde på sin bana, året 1906, den ej obetydliga rangen av kommendörkapten. Då hade han redan utgivit ett stort antal romaner och reseberättelser och var, sedan 1891, uppburen ledamot av Franska akademien.
Islandsfiskare är en av världslitteraturens stora havsskildringar. Slutscenens stormvrålande, ödsligt gripande storslagenhet gör ensamt den Loti förtjänt av en hedersplats bland de stora havsmålarna.

(baksidestext, Niloé 1985)

Ämnen och teman

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

De var fem väldiga, axelbreda gestalter, som satt och drack med armbågarna mot bordet i ett mörkt krypin, där det luktade saltlake och hav. Kajutan, som var så låg att de ej kunde stå raka i den, smalnade av mot ena ändan, ungefär som skrovet av en stor, urtagen fiskmås; den vaggade sakta och trögt liksom i sömnen med ett entonigt klagande ljud.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

237

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

230

Språk

Översättare

Lisätietoja

Ny utg.: Niloe, 1985

Muu tekijä