Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Guldhalsbandet

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Historiska skildringar har i långa tider haft en stor och tacksam publik i Sverige. Många är de författare som ur den brokiga svenska historien vaskat fram dramatiskt och färgrikt stoff där historiska händelser och gestalter fått liv till läsarnas glädje.
C. G. Starbäck är en av förra seklets mest lästa och omtyckta författare i denna genre och speciellt förtjänar att nämnas Engelbrekt Engelbrektssom, som först gick som följetong i Dagens Nyheter, och dess fortsättning Nils Bosson Sture i tre delar, varav Guldhalsbandet är den första. Även den romansviten gick först som följetong in Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 1870-71 - innan den kom ut som bok, översattes till danska och upplevde åtskilliga upplagor såväl i Danmark som i Sverige.
Nils Bosson Sture handlar om den oroliga period av Sveriges historia kring mitten av 1400-talet då den inre maktkampen rasar mellan framför allt Karl Knutsson Bonde och Erik Puke och då det svenska folket led svårt av utländska herremän och konungar. Men det är nu som den svenska nationen på allvar börjar svetsas samman och det är nu grunden lägges till Gustav Vasas stora befrielseverk. Det är i sanning en fascinerande epok i den svenska historien som S. målar med friska färger och man följer med oavlåtlig spänning det invecklade spelet om kronan och landet.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Lisätietoja

Beyronds förlag, 1963 (bearb. av Christer Topelius ; illustr. av Vagn Jakobsen)

Utgivningstid

Sidantal

612

Förlag

Språk

Översättare