Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ben-Hur

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Ben Hur är en av världslitteraturens största och mest berömda historiska romaner. Den skildrar den kanske viktigaste vändpunkten i hela mänsklighetens historia - det väldiga romerska kejsardömet och dess möte med kristendomen, en kamp på liv och död mellan två oförenliga världsåskådningar.
Den berättar om den unge, stolte israeliten Ben Hur, som av en olycklig slump råkar ådra sig den romerske ståthållarens misshag och som därför förvisas från Jerusalem och döms till livstids straffarbete på de fruktade romerska galärerna. I mäktiga, gripande scener berättar "Ben Hur" om Neros praktfulla gästabud, om Caesars oövervinneliga legioner, om Mästarens tunga Golgatavandring, om de kristna martyrerna som sönderslits av vilda djur på Colosseums jättearena, om blodiga sjöslag och spännande hästkapplöpningar med livet som insats.
"Ben Hur" berättar om den största omvälvningen i historien, och den gör det på et sätt som för alltid har givit romanen en plats i världslitteraturen.

(baksidestext, Bonniers 1959)

- - -

Ben Hur: En berättelse från Kristi tid (1880) anses vara 1800-talets mest inflytelserika kristna bok. Från att den publicerades, och puttade ned Onkel Toms stuga från förstaplatsen, fram till år 1936, då Borta med vinden gavs ut, var det den bäst säljande amerikanska romanen i världen. 1959 års filmatisering av Ben Hur sågs av tiotals miljoner människor och vann 1960 elva Oscars, och som en följd av detta blev boken Ben Hur återigen världens bäst säljande, amerikanska roman. Boken blev också det första fiktiva verk någonsin att välsignas av påven. Än i dag syns den ofta på listor över de mest populära, klassiska amerikanska romaner, något som har frustrerat flertalet litteraturkritiker genom åren. I Telegrams utgåva får du e-boken på köpet via en qr-kod inuti.

(Telegram, 2013)

- - -

Flykt och fart kännetecknar denna spännande berättelse om en kristen som förstod att hävda sig såväl i kärlek som kamp i det gamla Rom.

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

343

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Undertitel

en berättelse från Kristi tid

Utgivningstid

Sidantal

485

Förlag

Språk

Översättare

Undertitel

en berättelse från Kristi tid

Utgivningstid

Sidantal

190

Språk

Översättare

Lisätietoja

Lindqvist, 1968