Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Min väns bok

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

”Min väns bok”, som kom ut år 1885 är den första i raden av halvt självbiografiska minnesböcker från barndomens Paris, en genre som låg utmärkt väl till för Anatole France och ytterligare skräpte och framhävde hans uddiga ironi och kvicka iakttagelseförmåga. Det är en samling fristående berättelser med inblickar i en intelligent och brådmogen liten pojkes drömvärld, befolkad med fantastiska figurer och fylld av bisarra äventyr. Men det är samtidigt också en förälskad och målande skildring av Paris vid förra århundradets mitt, sett med en liten pojkes ögon. Det är skolinteriörer och småborgerligt hemliv, det är vackra parker med eleganta ekipage och ett rörligt folkliv, men det är också ruskiga och samtidigt oemotståndligt lockande bakgårdar med ett vimmel av stallnektar, kökspigor, portvakter och elaka och halvsvältande gatpojkar.

(baksidestext, Sohlmans 1963)

Personer, aktörer

Originalspråk

Textutdrag

Det har alltid förvånat mig när somliga personer påstår sig inte ha några hågkomster alls från sin tidigaste barndom. Personligen har jag bevarat de allra livligaste minnen från den tid då jag ännu var mycket liten. Visserligen är det bara lösryckta bilder, men i gengäld framstår de så mycket klarare mot en mystisk och dunkel bakgrund. Trotts att jag ännu har långt kvar till ålderns höst, förefaller mig dessa minnen, som är mig oändligt kära, dyka upp ur ett oöndligt avlägset förflutet. Jag har en känsla av att världen på den tiden ännu befann sig i sin strålande begynnelse och att allting var glänsande nytt och färgrikt. Om jag var en vilde, skulle jag säkert inbilla mig att jorden då var lika ung, eller om ni så vill, lika gammal som jag själv.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

150

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

221

Förlag

Språk

Översättare