Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Stiftelsen

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Detta är den första volymen i Isaac Asimovs berömda Stiftelse-trilogi. ett av science fiction-litteraturens klassiska mästerverk.
Tiden är den avlägsna framtiden. Vintergatsimperiet - ett gigantiskt välde som omspänner millioner bebodda världar spridda genom vår galax - står inför sitt fall. Psykohistorikern Hari Seldon förutser undergången och beslutar sig för att söka förkorta den övergångstid av barbari som måste råda innan en ny, stabil världsordning kan komma till stånd. För att nå sitt mål grundar han Stiftelsen, vars syfte är att bevara konst, vetenskap och teknik under de mörka århundradena och att till slut bilda stommen i ett nytt imperium.
Berättelsen om Stiftelsen fortsätter i romanerna Stiftelsen och Imperiet och Den segrande Stiftelsen som också finns utgivna i pocketupplaga.
Stiftelsetrilogin tilldelades vid världsscience fictionkongressen i Cleveland 1966 ett Hugo-pris som "bästa berättelseserie genom tiderna".

(baksidestext)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

254

Förlag

Språk

Översättare

Ingår i samlingsverket

Utgivningstid

Översättare

Ingår i samlingsverket