Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

En dag i Österbotten

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Baksidestext:
Antti Tuuris nya roman utspelar sig under en enda dag på landsbygden i södra Österbotten, den trakt där Lapporörelsen en gång uppstod. Ett arv ska skiftas och till den gamla fädernegården kommer en handfull släktingar ur flera generationer. Det är en het och soldallrande dag i höbärgningstiden, gärdena omkring surrar av traktorer. Medan timmarna går under anspänd samvaro öppnas alltmer motsättningarna inom familjen, de fyra bröderna har nått olika högt på samhällsstegen sedan de lämnade småbruket, men samtidigt cementeras deras samhörighet gentemot en samhällsordning som gynnar de smarta bland medborgarna. Krafter släpps fria som bröderna inte rår över - fylleri och våld, på väg mot en katastrof.

En dag i Österbotten är en roman med mörk klangbotten, men berättad med lakonisk humor och bistert sinne för det farsartade i den mänskliga tragedin. Den har belönats med Nordiska Rådets litteraturpris 1985.

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

- Å herrejessus jag ska hacka dom båda i bitar, ropade Veikko någonstans inne, han hördes smälla igen stugdörren och kom ut på gården så att verandan skallrade. I stugans fönster syntes käringarnas skrämda ansikten, gardinerna fladdrade. Veikkos hustru, Helena, sprang ut på bron och blev stående där. Hon bad med gråt i rösten Veikko gå tillbaka in i stugan. Veikko sprang över gården på sådana ställen som man inte brukade gå på. Han tycktes vara barfota, ärmarna på den vita skjortan var uppkavlade ovanför armbågarna; i det öppna skjortbröstet syntes brösthårens matta. Hans hustru skrek åt mig att jag inte skulle släppa Veikko ensam på byn. Jag kastade pilarna som jag höll i handen snabbt på tavlan och på rians timrade vägg, där det redan fanns hur många pilhål som helst.
Veikko sprang till sin bil, öppnade framdörren och slank in. Jag sprang till gaveln på ladugården medan Veikkos fru hela tiden manade på från bron; från ladugårdsgaveln syntes rörelse på åkern bortom ett hus och jag var tvungen att titta på det: i backens nedre del stötte pojkarna kula. Som kula hade de en rund sten, stor som ett huvud. Av hur nära de övriga stod den som stötte förstod jag att de inte stötte kulan långt.
Veikko måste backa bilen till ladugårdens gavel och stanna där, jag fick upp den andra framdörren och lyckades komma in. Veikko höll just på att skjuta in ettan. Jag frågade vart färden bar. Han bad mig sitta och se, jag skulle komma att upptäcka det, han körde med hjulen i spinn från gården, småstenar och grus flög mot väggen på uthuset. Han såg inte efter om nagon var på väg längs stora vägen från kyrkogårdshållet, han körde ner till ån och över på bron till kyrkbysidan så att bron dånade.
I backen efter bron försökte jag säga till om människorna, som redan var på väg till kyrkan, men Veikko verkade inte bry sig om det. Medan han körde svor han hela tiden, han svängde mot stationen framför kommunalhuset, växlade ner vid korsningen, men han lättade inte på gaspedalen och körde med tjutande motor mellan samskolan och idrottsplatsen, han lade i en högre växel före korsningen över den nya vägen. Jag försökte påtala att det tidigare också dött människor i den korsningen; han sade: inte nog många.

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Utgivningstid

Sidantal

276

Förlag

Språk

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

364

Språk

Utgivningstid

Sidantal

268

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

295

Förlag