Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Panter i källaren

Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
"Proffi är en nedrig förrädare!" står det klottrat på en husvägg en morgon år 1947. Proffi är hjärna och strateg i FED - Frihet eller Döden. Denna motståndsrörelse är mycket liten - den består bara av honom själv och hans vänner Chita och Ben-Hur - men icke desto mindre planerar den och fantiserar om en rad attentat mot fienden, mot det Svekfulla Albion. Pojkarna vill bli av med britterna och kräver, liksom de vuxna, sin utlovade stat: Israel. Att tala med fienden är då tabu. Och att visa svaghet är en synd. Men just detta gör Proffi och domen över honom blir hård.

Med Panter i källaren har Israels främste författare Amos Oz givit oss en både allvarlig och rolig skildring av en uppväxt, av en familj, men också en parabel om konflikt och hat, om tillit, vänskap och lojalitet mellan människor och mellan stater. Amos Oz fångar med absolut gehör stämningarna i ett ockuperat land och de innersta tankarna hos en pojke som växer upp i denna atmosfär.

(baksidestext)
Ämnen och teman
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Textutdrag
Jag har blivit kallad förrädare flera gånger i mitt liv. Första gången det hände var jag tolv år och tre månader och bodde i ett bostadsområde i utkanten av Jerusalem. Det var sommarlov och mindre än ett år innan den styrande brittiska makten skulle ge sig iväg och staten Israel födas ur kriget.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Utgivningstid
Sidantal
185
Språk
Översättare
Undertitel
roman
Utgivningstid
Sidantal
168
Språk
Översättare
Första publikation
ja
Språk