Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Miriam

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.
Typ
romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
Miriam är berättelsen om en flickas barndom och uppväxtår, förlagd till en by i den östnyländska skärgården, en roman om hur hennes karaktär och personlighet formas och växer fram. Chorell tecknar porträtten av Miriam själv och av hennes uppfrostrare: fastern som har varit henne i mors ställe, lärarfamiljen som tar hand om henne och som hon frigör sig ifrån till slut efter en uppgörelse med tragikomiska poänger.

(Baksidestext, Schildts 1962)
Ämnen och teman
Personer, aktörer
Huvudpersoner
Platser för händelserna
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Textutdrag
Det var de små grodorna - lövgrodor kallade man dem - som fanns överallt: kring handelsmans hus, på vägen till bastun, på vilken väg som helst, i vilken grästuva som helst, på ens arm, i ens hand i ens ficka. I ens säng.
Det var såhär: det är ett löv, som blir en liten groda, som blir en liten människa... kanske en flicka som heter Miriam.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Namn
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
178
Förlag
Språk
Lisätietoja
Schildts 1962 (Finlandssvenskt bibliotek: 26)
Namn
Utgivningstid
Sidantal
184
Förlag
Språk
Översättare