Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Jord och aska

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

En gripande berättelse som utspelar sig i Afghanistan under den sovjetiska ockupationen. Dastaguir och hans sonson Yassin reser från sin hemby för att söka upp Yassins far som arbetar i en gruva. Bakom sig lämnar de en utplånad by där alla deras familjemedlemmar dödats. Dastaguir är förtvivlad av sorg, förtvivlad för sin son, som ännu inte vet; och för sig själv som måste lämna det grymma beskedet. Yassin kan inte förstå, han har förlorat hörseln på grund av en granatexplosion och tror att soldaterna har stulit alla världens ljud.

Boken filmatiserades 2004 och belönades vid filmfestivalen i Cannes.

(Leopard förlag)
En gripande berättelse som utspelar sig i Afghanistan under den sovjetiska ockupationen. Dastaguir, och hans sonson Yassin reser från sin hemby för att söka upp Yassins far som är gruvarbetare i en annan del av landet. Bakom sig lämnar de en utplånad by och alla deras familjemedlemmar är döda. På nätterna drömmer Dastaguir om livet i byn som gått förlorat, på dagarna oroar han sig för sin sonson som är döv efter en granatattack. Yassin är svårt chockad av allt han fått genomleva och tror att soldaterna har stulit alla världens ljud.Boken filmatiserades 2004, i regi av författaren och belönades vid filmfestivalen i Cannes.Atiq Rahimi kommer från Afghanistan, men lämnade sitt hemland under Sovjets ockupation och har sedan dess främst varit bosatt i Frankrike. Hans förra roman Tålamodets sten belönades med Prix Goncourt.Om Tålamodets sten:Det är innerligt, välskrivet, tätt, jag kan verkligen rekommendera den. Elin Classon i P1 KulturnyttDet är utan tvekan en viktig och modig bok. Khaled Hosseini, författare till Flyga drake och Tusen strålande solar
Original på dari, översatt från franska till svenska
Suomennettu ranskankielisestä käännöksestä: Terre et cendres

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

85

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

73

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk