Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den vita ångbåten

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Den vita ångbåten är berättelsen om en liten föräldralös kirgizisk pojkes fantasivärld och hur den bryts mot en brutal verklighet. Han uppfrostras hos sin morfar i ett litet isolerat samhälle bestående av tre familjer. Hans tillvaro fylls av två drömmar: en är hans egen, en får sin näring av morfadern. Det är han som berättar de gamla kirgiziska legenderna, och det är särskilt myten om Hjortmor som fängslar pojken. En gång nar Hjortmor lovat att ge stammen fruktsamhet mot att människorna inte skall jaga bergshjortarna. Och kanske hon kan hjälpa Bekey, pojkens moster som inte får några barn? Då skulle Orozkul, hennes man, kanske sluta upp med att slå henne och sluta upp med att låta sitt raseri gå ut över morfar och Bekey! Den andra drömmen kretsar kring den vita ångbåten, som han betraktar genom sin kikare, och han låtsas att hans far är matros just på den båten. Han vill bli en fisk för att kunna simma genom bergsfloden ner till sjön och förena sig med sin far. Men - har den moderna verkligheten plats för drömmar? Kan människan gå in i sin dröm utan att krossas? Vilken roll har konsten, poesin, fantasin i ett modernt samhälle inställt på effektivitet? Kan den dagsaktuella diskussionen om privatmoraliska och samhällsmoraliska frågor lösa de mänskliga problem: varför blir somliga dåliga?, varför är så många olyckliga? Den vita ångbåten visar knappast Ajtmatov som någon optimist - drömmarna krossas hårdhänt. (baksidestext)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesord

Originalspråk

Textutdrag

Två sagor hade han. En var hans egen, och den visste ingen om. Den andra var den som hans morfar berättade för honom. Efteråt fanns ingen av dem kvar. Det är vad det handlar om.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

144

Språk

Utgivningstid

Sidantal

177

Språk

Översättare

Ingår i samlingsverket

Språk

Översättare

Ingår i samlingsverket

Originalverk