Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Waverley, eller Skottland för 80 år sedan

Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
Walter Scott (1771-1832) står vid sidan av Dumas d.ä. som den historiska romanens främsta namn. Det är naturligtvis ingen tillfällighet att genren blomstrade under romantiken med dess svärmeri för svunna tider. Men Scott är inte bara och kanske inte ens i första hand romantiker. Han är också realist och humorist, och om hans verk än kang sägas vara tidstypiska, har de därjämte kvaliteter av oslitligt värde.
Waverley utgavs 1814 som den första i en lång serie romaner med skotska motiv. Den historiska bakgrunden utgörs av det stuartska upproret 1745, som givit stoff till en mängd spännande och dramatiska skildringar i boken. Men Scotts främsta inspirationskälla är hans kärlek till hembygden, dess folk och dess stolta minnen; den kärleken ger hans roman djup och värme.
Efterskrift av docent Erik Frykman.

(baksidestext, Natur och Kultur 1963)
Huvudpersoner
Konkreta platser för händelserna
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Textutdrag
Det var alltså för sextio år sedan som Edward Waverley, hjälten på följande sidor, tog avsked av sin familj för att rycka in till det dragonregemente där han nyligen hade fått sin officersfullmakt. Det var en dyster dag på Waverley-Honour då den unge officeren tog farväl av sin farbror sir Everard som var djupt fästad vid Edward, den presumtive arvingen till farbroderns titel och egendom.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Utgivningstid
Sidantal
498
Förlag
Språk
Översättare
Första publikation
ja
Utgivningstid
Språk