Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Historien om Albatross

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En målande skepparhistoria från det gamla goda 1850-talet, då österbottningar och andra kustbönder drev sjöfart på världshaven med egenhändigt byggda fregatter och barkar.
Berättelsen om Vasa-Villes första fregatt och om världhistoriens snålasten kapten, Kalle Sparfvelin från Närpes, är egentligen ett fristående kapitel i Volter Kilpis väldiga roman »Alastalon salissa», som ingen hittills har försökt sig på att översätta.
Thomas Warburton har försett sin tolkning med en efterskirft om den genialiske och för svenska läsare så gott som okände diktaren Volter Kilpi (1874-1939).

(Baksidestext, Schildts 1970)

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Jojo, grisar är kultingar innan de blir galtar, och mågen karl som i dag går med plånbok till innerficksfoder på ömse sidor har engång fått knäppa rocken över västlös bringa. Numera har också Vasa-Ville fregatter liggande i tio hammar på en gång och sin egen gaffelflagg blåsande på jämnt ett dussin egna barkar, men det fanns en tid när ingen människa var vettlös nog att bjuda ens en enda riksdaler för hans första fregatt.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

124

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

94

Språk

Illustratör

Ingår i samlingsverket

Utgivningstid

Språk

Ingår i samlingsverket