Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kyrkbröllop

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

KYRKBRÖLLOP är andra delen i Moa Martinsons självbiografiska serie. Den första är Mor gifter sig, tredje och fjärde delarna Kungens rosor och Jag möter en diktare. I denna del av skildringen får vi följa Mia från 8-årsåldern, genom familjens otaliga flyttningar med åtföljande ojämn skolgång, till 15-årsdagen, då hon får sin första anställning. Den stora händelsen är det bröllop Mias moster firar med en riktigt odåga till karl. Fattig är hon men fint bröllop skall det vara - med brännvin och ty åtföljande slagsmål.

(baksidestext, Askild & Kärnekull 1974)
Mia är nio år och ska vara tärna på moster Charlottes bröllop. Det som kunde ha blivit barndomens bästa minne solkas ner genom männens fylleri och svartsjuka. Det råder arbetslöshet i Norrköpings arbetarkvarter och snart bryter en strejk ut. Mias ena morbror predikar klasskamp medan den andre blir strejkbrytare. Vem har rätt och vem har fel? Mia, som fått nog av sin familj, är i alla fall säker på en sak: hon ska då aldrig gifta sig. Fjorton år gammal får hon socknens bästa avgångsbetyg och beger sig ut i livet.

Kyrkbröllop är andra delen i Moa Martinsons självbiografiska romantrilogi om proletärflickan Mia. Första delen heter Mor gifter sig och den sista Kungens rosor.

(Natur & Kultur, 2011)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Ämnesord

Originalspråk

Textutdrag

Det var en stekhet augustidag. Vi bodde i sockersirapshuset, och jag var alldeles ensam i villan.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

244

Språk

Översättare

Undertitel

skildring

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

322

Språk