Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vinterfolket

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Vinterfolket levde i en okänd dal högt upp i Anderna. De hade andpassat sig i den lufttunna isolering; deras tillvaro var inrutad men de upplevde inte mönstret som ofrihet. Nuet var den enda gällande tiden för dem. Nuet som sträckte sig fram mot den första vinterdagen...
Överste John Parr var en av sekelskiftets många brittiska upptäckare och äventyrare. Han hade ett visst rykte som specialist på äldre sydamerikanska kulturer. Men hans rapporter om det okända vinterfolket i Anderna vann ingen tilltro när han återvände till England. De stämplades som en sjuklings drömmar och överstens victorianskt konventionella familj såg till att det inte blev fler upptäcktsresor för hans del.
Men berättelsen om överstens två sommarhalvår hos vinterfolket levde kvar i hans dagbok och hela äventyret får liv igen många år efteråt, när en brorson till Parr finner denna dagbok. Han läser den med en skepsis som långsamt luckras upp. Kanske var allt en feberhallucination, en dröm om en bättre mänsklighet, en tragisk kärlekshistoria i ungdomen som översten förvandlat till en legend. Kanske, kanske inte...

Gilbert Phelps som med denna fascinerande roman introduceras för svensk bokpublik är född 1915. Han har varit lärare och radioproducent och har närmast på sitt program en reseberättelse från Brasilien. "Vinterfolket" är hans femte roman och om den har Graham Greene skrivit:
"Jag fann Gilbert Phelps berättelse om detta försvunna, fredsälskande folk och deras riter gripande och ovanligt övertygande. Den har efterlämnat hos mig en stark önskan att fara till Anderna, framdriven av en irrationell övertygelse om att denna glömda dal verkligen finns till - en dagdröm för atomåldern."

(baksidestext)

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

249

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

241

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk