Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Hummelhonung

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

En sen oktoberkväll föreläser en medelålders författarinna om helgon i församlingshuset i ett litet västerbottniskt samhälle. Bland de fåtaliga åhörarna finns en äldre man som efter föredraget bjuder henne nattkvarter i sitt hem som ligger en bilfärd ut i nattmörkret.

När nästa morgon gryr är landskapet kring det ensligt belägna huset insvept i snö. Kvinnan stannar hos mannen i väntan på att vägen bort skall plogas. Medan tiden går skriver hon på en bok om ett helgon. Samtidigt lär hon allt djupare känna sin värd och hans historia. Den tycks gradvis förtunna hennes egen helgonsaga.
Hadar är döende i kräfta och lever för att överleva sin bror, som hjärtsjuk bor nere i sluttningen. De två är fångade i ett livslångt beroende och hat till varandra, och kvinnans roll i detta slutskede av deras liv blir bubärarens och till sist iscensättarens.

Den märkliga och mörkt glödande historia som Torgny Lindgren genom henne berättar utgör ett krön i diktning som även omfattar besläktade norrländska romaner som Ormens väg på Hälleberget, Ljuset och Pölsan - böcker som gjort honom till en av våra stora och folkkära författare.
Hummelhonung belönades med Augustpriset 1995.

(Norstedt)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Efter föredraget skulle hon sova på något litet pensionat, nästa dag skulle hon resa vidare. I den stora väskan med axelrem hade hon kläderna, i portföljen bar hon allt sitt lösöre: böckerna, kollegieblocken och pennorna.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

166

Förlag

Språk

Lisätietoja

Ny utgåva: Norstedt, 2003

Har även utkommit i samlingsvolymen "Nåden har ingen lag" (2008).

Utgivningstid

Sidantal

161

Förlag

Språk

Översättare

Ingår i samlingsverket

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Tilläggsuppgifter till publikationshistoria

Originalutgåva: Norstedt, 1995