Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

David Copperfield

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Berättelsen om den faderlöse Davids hårda barndom och hans utveckling till framgangsrik författare var den bok Charles Dickens tyckte bäst om av sina böcker. Det är en roman i jagform och innehåller många självbiografiska drag. Utom David själv, hans mor och grymme styvfar, mr Murdstone, möter vi ett rikt persongalleri. Där är bland annat den snälla jungfrun Peggotty och hennes rejäle bror, Davids vänner Thomas Traddles och Steerforth, hans tant Betsy Trotwood, den fattige men alltid optimistiske mr Micawber, svindlaren Uriah Heep och de kvinnor David förälskar sig i, lilla Emily, den rara Agnes Wickfield och den dockaktiga Dora Spenlow. Med sin berättelse om dessa personers öden har Dickens skapat den mest älskade roman som skrivits på engelska.

(baksidestext, Niloe)
Boken har getts ut i många olika översättningar, förkortade utgåvor och upplagor.
David Copperfield utkom i mitten på 1800-talet och hör till de stora klassiker som är lika aktuella för varje generation. Själv satte Charles Dickens den främst bland alla sina verk och kallade den sitt ”älsklingsbarn”.
Att den alltjämt behåller sitt fasta grepp om miljontals läsare jorden runt beror kanske bland annat på att den har ett fascinerande självbiografiskt underlag. Då Dickens föräldrar hade kommit på obestånd måste den tolvårige Charles ta anställning i en smutsig och förfallen skokrämsfabrik, där han för en shilling om dagen stod och klistrade etiketter på burkar. Den episoden skulle han aldrig glömma; den alstrade ett outsläckligt självmedlidande men också en djup och äkta förståelse för samhällets olycksbarn, för de små och åsidosatta. Men det är ingen sentimental självömkan som dominerar den unge David Copperfield och hans värld – bokens charm ligger i den friska, obotliga optimism som Dickens har personifierat i mr Micawber, den oförbätterlige pratmakaren som mitt i allt elände med barnslig hoppfullhet väntar på att ”något ska yppa sig”.
Romanen överflödar av färgstarka bifgurer: Davids grymme styvfar Edward Murdstone, den välbärgade men samvetslöse skolkamraten James Steerforth, som förkroppsligar de övre samhällsskiktens högmod, hycklaren Uriah Heep, som med lismande ödmjukhet vrider sina fuktiga händer. Bland de många kvinnoporträtten minns man inte minst den barska mostern Betsey Trotwood och den rådiga tjänsteflickan Pegotty, både med hjärta av guld.
Över alla livets svårigheter, över all smuts och förnedring segrar det rena hjärtat och det rediga arbetet, det är summan av David Copperfields brokiga levnadsöden. Det är en varm och livfull skildring, full av de dråpligaste karikatyrer och de befängdaste situationer, och den är alltjämt lika angelägen genom sin oförstörbara tro på människorna.

(Bonnier Pocket, 2007)
David Copperfield är i första hand historien om en liten pojkes barndom och uppväxt, allt skildrat med en sällsynt friskhet. Men romanen överflödar också av färgstarka bifgurer. Några av dem har blivit till begrepp: mr Micawber, den oförbätterliga pratmakaren och optimisten som alltid väntar på att ”något ska yppa sig”, och hycklaren Uriah Heep som med lismande ödmjukhet vrider sina fuktiga händer. Bland de många kvinnoporträtten minns man den barska mostern Betsey Trotwood och den rådiga tjänsteflickan Peggotty, båda med hjärta av guld.

David Copperfield utkom i mitten på 1800-talet och hör till de stora klassiker som är lika aktuella för varje generation. Själv satte Dickens den främst bland alla sina verk.

(Bonnier, 2006)
En dramatisk och realistisk skildring av engelskt vardagsliv mot bakgrunden av Dickens' egna barndomsupplevelser.
Stifta bekantskap med den tappre, föräldralösa pojken David och följ hans väg ut i livet. David Copperfield ingår i Rabén & Sjögrens klassiska ungdomsböcker.

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Om jag själv kommer att bli hjälten i min egen levnadsbeskrivning eller om den platsen kommer att intagas av någon annan, får följande sidor visa.
Om jag ska bli hjälten i mitt eget liv eller om denna roll kommer att spelas av någon annan, får dessa sidor utvisa.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

316

Förlag

Språk

Översättare

Illustratör

Lisätietoja

Första svenska uppl. 1852. Första uppl. i denna version 1980
Rabén & Sjögren, 2002
översättning och bearbetning av Jakob Gunnarsson

Utgivningstid

Sidantal

438
458

Språk

Översättare

Illustratör

Lisätietoja

2 vol.
Bonnier, 1961

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

1090

Språk

Översättare

Lisätietoja

3 vol.
Söderström, 1923

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

1161

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Ensi painos nimellä David Copperfield julkaistu kahdessa osassa Kariston klassillinen kirjasto -sarjassa.
Useita painoksia.

Utgivningstid

Sidantal

488 ; 565

Språk

Översättare

Lisätietoja

2 vol.
Bonnier, 1923

Utgivningstid

Sidantal

737

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1852. Första upplaga i denna översättning 1994.
Nya utg.:
Bonnier, 2006 (med förord av Ola Larsmo)
Bonnier, 2007 (Klassikerserien)
inledning: Staffan Bergsten

Utgivningstid

Sidantal

364

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Kahdessa osassa.

Utgivningstid

Sidantal

287 + 252

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

2 vol.