Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den långa våren

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Sally Salminen är, när hon framträder med sin andra bok, samma ärliga livsskildrare och människokännare som när hon okänd av världen nedskrev sitt förstlingsverk, den numera världsberömda romanen om Katrina. Oberörd av all den berömmelse som kommit henne till del har hon lyssnat till rösterna i sitt inre och i sin fantasi upplevat nya människor och människoöden, vilka småningom växt fram och pockat på konstnärlig återgivning. Resultatet har blivit den roman, som hon givit namnet Den långa våren.

Miljön är denna gång bondgårdarnas Åland med åkrar och ladugårdar, där havet endast skymtar i bakgrunden. Huvudpersonen, Mariana, möter oss på första sidan uppkrupen på en stol med näsan tryckt mot fönsterrutan och de undrande barnaögonen stirrande ut i höstmörkret, på sista sidan står hon vid sin makes sida och ser ut över nyodlingarnas obrutna våglinje mot hasselbackar och björkhägnar. Däremellan ligger ett vardagsliv fyllt av skiftande barndoms- och ungdomsupplevelser, av skälvande kontakt med en brutal verklighet, av hårt arbete och bittra besvikelser.
Det är inte endast Marianas gestalt, utan lika mycket de människor som omge henne och de förhållanden hon möter, som ärp bokens ämne. Med enkla, berättande medel har Sally Salminen ur sina fonder av livskunskap och skapande fantasi gestaltat ett stycke levande verklighet, vars kärna är äkthet och sanning.

(baksidestext)

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

431

Språk

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

392

Förlag

Språk