Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Morgongryning

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Morgongryning är en roman on en nordisk industristads födelse, en färgrik, mustikg, detaljmålande och på samma gång mänskligt varm och ömsint skildring av 1870-talets Kotka, i hetsig takt uppvuxet kring några sågverk och en hamnplats vid Finska vikens skärgårdskransade kust. Fältet är fritt för den ekonomiska djärvheten, som tar de tekniska framstegen i sin tjänst. Den häftiga utvecklingen betyder välstånd för den starka och hänsynslösa, men namnlöst elände för den svaga och matklösa.
Men i denna bok ger Toivo Pekkanen mycket mer än en bred realistisk historiemålning. Morgongryning är romanen om Pekka, femtonåringen från det finska inlandets skogsbygder, den tysta, slutna, begåvade, av ett obarmhärtig öde hårt prövade, men sunt livsdugliga pojken, som kastas in i detta uppblomstrande samhälle och gör det till sitt, till sin egen groningsgrund i kamp mot fattigdom och rotlöshet.
”På Toivo Pekkanen kan man lita, han är en omutlig tidsskildrare”, har en litteraturkännare sagt. Den som vill veta något om Finland av i dag kan inte gå förbi Toivo Pekkanens Morgongryning. En stor berättare skildrar här sitt land, sin stad, sina landsmän. Vad hän säger är äkta.
Toivo Pekkanen är född i Kotka 1902 och gav ut sina första böcker på tjugotalet. ”Metalarbetare 1914-1932, författare 1932”, uppger han själv i ett biografiskt upplagsverk. Till dessa talande, lakoniska data kan numera läggas: ledamot av Finlands Akademi 1955.

(Baksidestext, Söderströms 1955)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

En femtonårig pojke satt ensam på ett gårdstun och njöt halvt omedvetet av allt som inbäddad i stilla susande salighet, i solglitter och vattenblänk, skogars, åkrars och myrars skiftande grönska, dofter från vildblommor, kryddmättade myrar och kådiga ljunghedar, insektsurr och fågelkvitter. Egentligen hade han ett släktnamn, han hette Mielonen. Men eftersom ingen någonsin använde det, hade han nästan glömt bort det själv. På gården hette han bara Pekka, och i byn kallade man honom Mutikainens vallpojke, ty man visste att det sårade hans manliga självkänsla. Att vara femton år är mycket svårt ibland: man är inte barn längre, men ännu inte karl, knappast ens yngling. Man har inte en mans rättigheter även om man gör en mans arbete, man känner ännu inte hemligheterna i mannens liv, fast man känner deras våldsamma lockelse och ens kropp är nästan fullvuxen.


Ur Toivo Pekkanens Morgongryning (Aamuhämärä; övers. av Eva Stenius, 1955)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

247

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

250

Förlag

Språk