Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.

Ljuvers barndom

Typ
noveller
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
Ljuvers barndom är i det lilla formatet ett mästerverk. Fint och inträngande skildras flickan Zjenjas inträde i puberteten och kvardröjande på tröskeln mellan barndomens och de vuxnas värld. Det är ur en tillvaro på en gång verklighetsnära och mystisk, som Zjenja vaknar upp efter en dramatisk episod i familjen Ljuvers liv. I och med att hon blir medveten om ett medmänskligt ansvar är hon själv förändrad.
Ljuvers barndom är ingen entydig barndomsskildring. Den avspeglar ett helt komplicerat skeende som suggereras fram i nästan organiskt förbund med orden. Pasternack behärskar suveränt sin svåra berättarteknik. Analytisk finess och intellektuell skärpa har han gemensamt med andra stora berättare i vår tid.

(baksidestext)
Ämnen och teman
Textutdrag
Ljuvers föddes och växte upp i Perm. Liksom hennes båtar och dockor gjorde en gång, drunknade senare också hennes minnen bland de raggiga björnskinn som fyllde huset. Hennes far var chef för Lunjevgruvorna och hade många affärsvänner bland fabrikanterna i Tjusovaja.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Utgivningstid
Sidantal
105
Språk
Översättare
Första publikation
ja
Språk
Ingår i samlingsverket
Utgivningstid
Språk
Översättare
Ingår i samlingsverket
Originalverk
Utgivningstid
Språk
Översättare
Ingår i samlingsverket