Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Bära mistel

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Bära mistel är en roadmovie med mestadels norrbottnisk fond; Nattajaure, Sitarangi, Nattsprånget och ett nästan Felliniskt persongalleri. Det är berättelsen om den omöjliga, aldrig förverkligade, smärtsamma kärleken mellan dragspelsdrottningen Linda Ståhl och den homosexuelle Björn Ceder. Människorna är heta, exalterade, storslagna. De drivs av sexualitet, skuld, smärta. Bära mistel är en av de vackraste kärleksromaner som skrivits på svenska.

Sara Lidman (1923-2004) föddes i Missenträsk, Jörn i Västerbotten. Hon debuterade 1953 med romanen Tjärdalen och fick ett omedelbart genombrott. Bära mistel (1960) var hennes fjärde roman.

Edition Maglio-Sundh är exklusiva limiterade upplagor av titlar som annars är slutsålda.

Pressröster:

»Det räcker gott att säga att det möjligen är Sara Lidmans främsta roman. Åtminstone det verk av henne, som jag flest gånger återvänt till för att ständigt förundras.«

Eva Ström, Sydsvenskan

»Bära mistel stannar kvar för evigt.«

Anneli Rogeman, VI

(Modernista, 2010)
På affischen stod att Duo Ceder-Pihl skulle spela på Folkets hus. Linda Ståhl såg affischen på sitt pensionat och hon kände igen männen i matsalen - Björn Ceder som spelar fiol och Otte Pihl med dragspel.
När Otte överger sin partner rycker Linda in i hans ställe. Hon är virtuos på dragspel och tillsammans med Björn drar hon runt på dansbanor och folkets hus i nordligaste Sverige. Det är ett förnedrande tredje-klassens artistliv, men hos Björn finns alltid drömmen om den rena konsten, hos Linda drömmen om kärleken, som försonar genom offer.
Bära mistel är Sara Lidmans intensivaste bok, en svidande skön roman om kärlekens makt och svaghet. Kring det omaka paret - den manhaftiga Linda och den veke Björn - står det arktiskt stränga landskapet som en ram kring två människoöden, som lever sitt eget dramatiska liv i en värld, sluten för andra.

"Det inträffar någon gång, någon sällsynt gång, att en bok vill bränna sig genom huden, bränna sig in i blodet. Det har kommit en sådan bok, en bok om kärlek. Bära mistel heter den." Karl Vennberg i Aftonbladet

(baksidestext, Aldus/Bonniers-Delfinbok, 1964)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

264

Språk

Utgivningstid

Sidantal

271

Förlag

Språk

Översättare