En tid i helvetet

Typ

diktsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

En tid i helvetet är en både nattsvart och bländande ljus bok. Rimbaud beskriver sitt ohyggligt smärtsamma, till stor del självvalda men ändå ofrånkomliga utanförskap i tillvaron. Han minns en tid när allt var enkelt, när han var naiv, när han kände sig i harmoni med världen, det var innan hans sinne förstörts av kulturen. Sedan upptäckte han civilisationens kolossala ondska och beslöt att slå bakut.

Först trodde han att hans revolt var segerrik, att han var i stånd till allt, att han var jämbördig med Gud – sen insåg han sin egen gränslösa ofullkomlighet. Livet blev en nedstigning i helvetet, en resa genom nollpunkten, en febrig marritt, men framförallt en resa med vidöppna skådarögon. Rimbaud ser världen i dess avskalade nakenhet, han hittar ingen väg ut ur lidandet och undfår ingen frälsning, men fortsätter framåt i ett skarpt ljus som genomströmmar kropp och själ.

Den märklige Arthur Rimbaud, vars hela liv i varje detalj var så udda och annorlunda, författade vid 19 års ålder denna skrift som blivit en hörnsten i världslitteraturen och ännu idag är ett sensationellt nyskapande och både till form och innehåll omvälvande verk.

(Bakhåll förlag)

Platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

62

Förlag

Språk

Översättare

Muu tekijä

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

74

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Nyöversättning utgiven 2002, Bakhåll förlag. Översättning gjord av Jonas Ellerström.