Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Schindlers ark

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Oskar Schindler var en sudettysk affärsman som i den tyska ockupationsarméns spår slog sig ner i Kraków för att snabbt samla sig en förmögenhet. Den elegante Schindler var en kvalificerad supbroder, kvinnoälskare och festarrangör och en mästare i konsten att hantera mutor. Han grundade en fabrik för tillverkning av emaljvaror och längre fram ammunition. Genom lämplig behandling av den tyska arméns och SS:s representanter tillförsäkrade han sig högst inkomstbringande kontrakt. Billig arbetskraft fick han från koncentrationslägren. Men upplevelsen av judarnas nöd kom honom att besluta använda sina pengar för att rädda så många han kunde. Schindler mutade sig fram till möjligheten att flytta judar till sina fabriker och sina på egen bekostnad byggda arbetsläger. På så vis lyckades han rädda cirka 1 200 människor från gasugnarna. De blev erfterhand kända som "Schindlerjuden".

(baksidestext)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Under den djupaste polska hösten steg en lång ung man iförd dyrbar överrock, dubbelknäppt smoking och - på smokingens slag - ett stort, utsirat hakkors i guld och svart emalj, ut från ett mondänt hyreshus vid Straszewskiegogatan, vid utkanten av Krakóws gamla centrum, och såg att hans chaufför väntade med bolmande andedräkt vid den öppna dörren till en enorm och till och med i denna mörklagda värld lysande Adler.
"Ta det försiktigt på trottoaren, herr Schindler", sade chauffören. "Den är nerisad som en änkas hjärta."
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

394

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

413

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

394

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk