Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den eviga vandringen uppåt

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Greklands främste moderne prosaförfattare, Niko Kazantzakis, möttes av översvallande lovord då han i vårt land presenterades med romanen Spela för mig, Zorbas. Med Den eviga vandringen uppåt, vars original bär titeln Kristos korsfästes på nytt, stadfäster han ytterligare sitt anseende som sitt lands nu levande mest inspirerande och inspirerade författare.

Diktaren förflyttar oss rätt in i en grekisk liten by i Mindre Asien där vi möter ett vimmel av egendomliga och färgrika människor, orientalisk mystik och fornkristen sinnlig extas och övertro. Författaren skyr inte de starka effekterna: den primitivt hela känslovärlden och den våldsamma brutaliteten. De tavlor Kazantzakis målar påminner om praktfulla bysantinska ikoner och helgonmålningar och stämningen är den dramatiska legendens. Romanen handlar om ett mysteriespel som blir blodig verklighet. Dess inre linje är människans eviga kamp för sina ideal i en värld där hänsynslösheten och egoismen försöker kväva allt spirande andligt liv.

Kazantzakis är inte bara en idealistisk filosof utan framför allt en stor diktare med dramatisk nerv som rycker läsaren med sig i det underfundigt spännande skeendet på varje sida av sin mäktiga bok.

Om Niko Kazantzakis' roman Spela för mig, Zorbas skrev Johannes Edfelt i sin entusiastiska recension i BLM bl. a. "Att den gör intryck av att vara en högt begåvad författares verk kan genast fastställas. Vid läsningen associerar man till sådana namn som Gide och Lawrence."

(baksidestext, Ljus 1950)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

460

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

514

Förlag

Språk