Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

En munter begravning

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Augusti 1991. I en olidligt varm lägenhet i New York samlas en grupp ryska emigranter kring Aliks dödsbädd. Alik är en karismatisk man, älskad av dem alla, speciellt av kvinnorna som turas om att vårda honom medan hans livsandar efterhand lämnar honom.
Deras tankar kring den döende mannen och minnena av deras liv i Ryssland avbryts av livliga debatter och småbråk: Vem älskade Alik mest? Ska han få ett kristet dop innan han dör, som hans alkoholiserade katolska fru Nina innerligt önskar, eller ska han försonas med sin barnatro och välsignas av en rabbi som råkar finnas till hands? Och vad innebär de stora omvälvningarna i deras älskade Moskva som via CNN utspelar sig framför ögonen på dem?
Ljudmila Ulitskajas rosade roman är samtidigt rolig och vemodig, språket är lyriskt i sin ryska sorgsenhet och författarinnan förödande träffsäker i sina detaljobservationer. En munter begravning är en roman som speglar komplexa tankar och känslor om liv och död, kärlek och saknad, hemland och exil.

(Bazar)

- - -


Augusti 1991. I en olidligt varm vindsvåning i New York samlas en grupp ryska emigranter kring konstnären Aliks dödsbädd. Vännernas tankar om den döende och minnena av livet i Ryssland avbryts av ständiga diskussioner och gräl: Vem älskade Alik mest? Ska han få ett kristet dop innan han dör, som hans alkoholiserade katolska fru Nina så innerligt önskar, eller ska han, ateisten, försonas med sin judiska barnatro? Och vad innebär de stora omvälvningarna i Moskva som utspelar sig på tv-nyheterna?

Ljudmila Ulitskajas hyllade roman är både rolig och vemodig, och träffsäker i sina observationer. En munter begravning speglar komplexa tankar och känslor om liv och död, kärlek och saknad, hemland och exil.

Ljudmila Ulitskaja, född 1943 i Moskva, är en av Rysslands största författare. Hon är också kontroversiell på grund av sitt öppna motstånd mot Putins regim. I Sverige har hennes senaste romaner, Det gröna tälten (2016) och Jakobs stege (2017), rosats av såväl kritiker som läsare.

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

205

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

185

Språk

Översättare