Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Alla namnen

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I en sydeuropeisk stad utan namn sitter en liten man vid namn Senhor José och för med gåspenna in personuppgifter på registerkort. Hans arbetsplats är det vördnadsvärda Allmänna civilregistret: en sluten och och strängt hierarkisk värld där den enväldige registratorn vakar över allt och alla och där skrivbiträden som sr José befinner sig allra längst ned på rangskalan. Det enda som bryter hans monotona tillvaro är de ångestladdade tillfällen då han tvingas balansera på arkivstegen för att plocka ned mappar från de allra översta hyllorna. Sr José lider nämligen av svårartad svindel.
Men även inom den obetydligaste människa ryms ett frö till storhet. Sr José har en hemlighet: han samlar på artiklar om celebriteter, och i sin klippbok har han också börjat föra in dessas personuppgifter som han nattetid smugglar ut från civilregistret. En oskyldig hobby kan tyckas, men ändå nog för omedelbart avsked om det skulle komma till registratorn kännedom. Riktigt riskabelt blir det dock först när sr José en natt av misstag får med sig en okänd kvinnas registerkort hem, och blir som besatt av tanken på att finna henne.
Plötsligt har hans liv fått innehåll och mening, och i det mycket lilla formatet utvecklar sr José ett, inte minst för honom själv, imponerande mått av djärvhet och uppfinningsrikedom.

Alla namnen är en lågmäld, rörande och mörkt humoristisk skildring av den lilla människans uppror mot dogmatism och byråkratisk terror, om ensamhet men också om mod och värdighet. Det är en vacker och mångbottnad allegori som lyser av det vindlande, sparsmakade och ytterst tonsäkra språk som blivit José Saramagos signum.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

221

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

315

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja